Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

среда, 11. фебруар 2015.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ И ПАРАСТОС АРМИЈСКОМ ЂЕНЕРАЛУ МИЛАНУ НЕДИЋУ


Благословом преосвећеног епископа Акакија ове године епархија Утешитељевска први пут организује парастос  са комеморацијом армијском ђенералу Милану Недићи.

Датум одржавања парастоса 26. фебруар (по православном календару) преузет је од српске националне емиграције из САД. Наведени датум свесрпског парастоса великом Србину, војнику и спасиоцу Српског Народа ђенералу Милану Недићу својевремено су благословили и потврдили српски епископи у слободном свету владика Дионисије и свештеномученик Николај Жички.

По савету светог владике Николаја ради што свечаније прославе светог Симеона мироточивог којега црква прославља 26. фебруара (дан када је одређено свесрпско вршење парастоса ђенералу Милану Недићу) благословом преосвећеног епископа Акакија преместиће се на недељу сиропусну (недељу праштања) 23. фебруара.

По одслуженој литургији, освећењу колача и кољива у част светог Симеона мироточивог и парастосу ђенералу Милану Недићу у утешитељевској трпезарији биће одржана скромна комеморативна свечаност посвећена лику и жртви ђенерала Милана Недића.

У наставку објављујемо иницијативу српске националне емиграције из 1956. године као и благослове српских епископа владике Дионисија и светога Николаја Жичког:
»Кад је приређен парастос са комеморацијом Милану Недићу – у јужном Чикагу (први пут 26. фебруара 1956. године), тога дана определила се и наша света православна црква – за мученика Недића преко наших Владика у слободном свету, који су нам упутили следећа писма:

„СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЗА СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ
АМЕРИКУ И КАНАДУ
Фебруар 24. 1956.

Одбору за парастос Генералу
Милану Недићу
Саут Чикаго, Илинoис.

Уважена браћо,
Мени је заиста жао што нећу моћи присуствовати парастосу кога приређујете великом Србину, војнику и спасиоцу Српског Народа, Генералу Милану Недићу. Ја од свег срца поздрављам ову акцију, и честитам вама на истој. Заиста је и било време да се Недићу од стране наше емиграције да заслужно признање, и да се света црква православна за њега помоли Богу, јер је он то многоструко заслужио.
Да Вас Бог благослови за ову акцију и ово национално дело.
Са благословом и поздравом
Епископ Дионисије“.

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ЖИЧКИ
Фебруар 22. 1956.

“Bishop NICHOLAI
Russian Monastery
South Cannan

Драгом мајору Мартиновићу поздрав:
„...Бог да прости покојног ћенерала Милана Недића. Лепо је и достојно  што га се Србадија у Саут Чикагу сећа. Да ли је прота Андра случајно или намерно одредио тај парастос 26. овог месеца не знам.  У тај дан је и Свети Симеон Мироточиви (Немања), а 24. овог месеца мученик Ђорђе Кратовац. Треба оба да прославите у недељу. Ми свечано славимо само Светог Саву, а треба и друге наше свеце да славимо – сад или никад, кад нам је Небеска војска српских светитеља и мученика једини верни пријатељ. Колач, жито, свећа – Св. Симеону и св. Ђорђу, достојан посао К. С. С. Уз то реч, предање, молитва с покајањем, песма. Коме? Немањи џиновског моралног раста и Ђорђу младићу од 19 година (кујунџији) који своје младо тело као восак истопи у огњу за веру Христову.
Из Саут Чикага потекле су многе лепе иницијативе, па може и ово славље.
Поразговорите се с Протом; договорите се са Србадијом.
С поздравом и благословом
Николај „.«
Преузето из књиге: Петар Мартиновић: „Милан Недић“; издање: First American Serbian Corporation“, Chicago, III, USA, 1956.


1 коментар:

serbiantrueorthodox је рекао...

Свети Николај Жички у једном писму упућеном К. Ваљевском 1955. о ђенералу Милану Недићу каже: „Односно Недића могу вам одговорити, да његов углед с времена све већма расте у интезитету поштења и родољубља. Што се о њему не пише како је он заслужио, мислим није то због неких неразумних Срба него више због Американаца, заплетених у врзино коло, који увиђају своје грехе али се ипак љуте кад им неко са стране то каже. - Читао сам, да је у Лондону одржат помен Недићу и Љотићу. Тако исто и у Чикагу. Ја их спомињем на литургији редовно заједно са Дражом.“