Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 12. април 2015.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2015.


СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2015.

Архијерејски Савет СИПЦ
под председавањем г. Акакија,
Епископа Утешитељевског

Свим верним чедима Светосавске Цркве
честитамо празник над празницима светло Васкрсење Христово:
ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

Не бој се, ја сам Први и Последњи и Живи; и бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла.
(Откр. 1,17-18)

Сунце правде је опет засијало и обасјало цео свет својим сверадосним животворним зрацима.
Смрт – то исконско страшило пред којим стрепе сви земнородни је побеђена.
Ад – та вечна тамницаразваљен је и поражено лежи под ногама васкрслог Христа.
Ова победоносна, охрабрујућа светлост нарочито је силна и радосно заслепљујућа у тамом прекривеној Србији.
 
Светлост наде, утехе и укрепљења поново милује подјармљене сужње.
Над овим тужним и тамом обавијеним просторима, у којима победу тренутно славе безбожије и разврат, сваки пут се на Васкрс изнова завијори радосни победнички барјак.
Тај барјак чека храбру народну десницу, која ће га чврсто понети, с непоколебљивом вером у васкрслог Христа.
Васкрсли Христос је у откровењу светом Јовану Богослову рекао: Ја сам Први и Последњи и Живи; и бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла (Откр. 1,17). То значи да је васкрсли Христос сам извео, и изводиће и избављати и ослобађати до краја века из пакла и од силе паклене све који верују у Њега. Радујмо се зато и величајмо Победитеља ада и смрти, Даваоца живота и бесмртности, Онога Који нам је крсном жртвом отворио рај и Који је уклонио преграду између Творца и твари. Онога Који нас у свим нашим страдањима и патњама увек изнова диже и охрабрује. Онога који својим верним слугама даје победу над свим видљивим и невидљивим непријатељима.
По целој земљи нека се велича васкрсли Христос и Његово васкрсење из мртвих. Нека се вијоре знамења победе и нека одјекују победнички поздрави.
Ја сам Први и Последњито јест све што постоји је створено од Мене, и Мноме ће се овај видљиви, материјални свет окончати. Јер све ово што се види је привремено, говори апостол Павле, а оно што се не види, вечно је. Великомученик кнез Лазар уочи Косовске битке пред избором којем ће се царству приволети, изрече: „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“. Та мисао, која је постала мисао водиља српског народа кроз векове, кључ је и сваке будуће победе против личног греха и општег зла. Јер наша борба за лично спасење нераскидиво је повезана са борбом за избављење нашег народа. И зато та борба за задобијање небеске отаџбине – Царства небескогмора бити праћена борбом за хришћанску слободу и хришћанско благоустројство земаљске Отаџбине. А свака борба подразумева подвиг, страдање, жртву, па чак и полагање живота за одбрану вере и слободе, једном речју – голготу. Но, иза голготе, као после ноћи, неизоставно свиће светлост победе.
Ја бијах мртав и ево жив сам у векове векова, и имам кључеве од смрти и пакла. Васкрсли Господ је ради нас људи и ради нашега спасења прошао кроз голготу и искусио смрт, како би је коначно сатро и победио. Ево, Он је као победник жив у векове векова, и ми смо са Њим, као сапобедници, живи у векове векова.
Нека безбожници, који без гриже савести и покајања служе греху, и даље не верују у Христово васкрсење; нека се посраме они који се одричу Христа и Његове Цркве. Нека знају да су све њихове наде да ће устројити друштвени живот без Бога већ унапред осуђене на пропаст. Сво безбожно мудровање њихово и гордост њихова посрамљени су, и све њихове учене хуле на Бога преобраћене су у њихову сопствену осуду и казну, јер је речено: Погубићу мудрост мудрих, и разум разумних одбацићу.
Нека Победник ада и смрти не остави дуго наш христоименити народ посрамљен и поражен под ногама непријатеља крста, који се хвале својим безбожијем и гажењем свега онога што је једном часном и побожном народу најсветије. Нека васкрсли Христос дарује радост претужим срцима верних слугу Својих. Нека нам ниспошаље победоносну силу за борбу са видљивим и невидљивим непријатељима, и нека уздигне рог хришћана православних на радост и утеху вернима, а на посрамљење безбожницима.

Христос Васкрсе!

Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом:

Епископ утешитељевски Акакије
Епископ шумадијски Нектарије


Нема коментара: