Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 18. април 2017.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

"Васкрсења је дан просветлимо се народи, Пасха Господња Пасха, од смрти к животу и са земље ка Небесима, Христос Бог нас преведе, док певамо победне песме."


ПРОСЛАВА ВАСКРСА НА УТЕШИТЕЉЕВУ 2017.

Васкршња Светлост

         Празник Васкрсења Христовог, сам по себи најузвишенији је и најславнији, Празник над празницима, и чини се да је немогуће непрославити га у великој радости и торжеству.
Сам собом, овај празник, носи изобиље Небеске светлости, незалaзног Вечног Дана. Упечатљива је једнообразна, спокојна али истовремено и узбудљива радост, која исијава из сваког човека, присутног у храму ове Васкршње ноћи. Трудови, муке и невоље све се заборавља и нестаје пред Светлошћу Васкрсења. Прошавши поприште поста, оно мало што човек може принети у борби за своје спасење, поклањамо се Васкрсломе Христу, Победиоцу Ада и Таме, нашем Спаситељу, Kоји нас наслађује нетвараном слашћу и прихвата све, без изузетка који прилазе чистог, верујућег срца. Нада је сада најближа свакој души, да нас Господ никада неће оставити и да ће нас увести у Царство Своје вечно, јер сво страдање претрпе ради нас па ево и васкрсе, да би нас ослободио окова смрти и греха, и даровао нам Вечни живот.

Христос Воскресе!


Радосни поздрав и васкршњи целив
Услед изобилне кише, овога пута није вршена Васкршња поноћна литија али то нимало није смањило лепоту богослужења.
Васкршње Црквене песме, целу васкршу ноћ, разгоревале су у срцима празничну радост и посебну молитвену и благодарну надахнутост, допуњаване светлошћу свећа, које су верни држали у рукама током целог богослужења. Свештеник Јован је служио Свету Литургију уз прислуживање јерођакона Арсенија. Скоро сви присутни у храму су те вечери примили Свето Тело и Крв Христову, у знак тога да је Христос васкрсао ради свих, али баш свих људи, само је потребно поверовати и поклонити  му се, и насладити се Његовим даровима које је даровао Својој творевини. Најдраже је било видети најмлађу Христову браћу, децу, која су срећно и бодро пратила богослужење, стајала целу ноћ до самога јутра, и радосно певала.
Ове године на Утешитељеву, није служена Архијерејска Света Литургија јер Његово Преосвештенство Владика Акакије, није био присутан, наиме Страсну седмицу и Васкршње празнике провео је у манастиру Нови Стјеник.

Освећење васкршњих јаја и сира
Радост најмлађих

Отац Јован је у току свете Литургије прочитао присутнима Васкршњу Посланицу, Владике Акакија, преневши свима вернима Владикин Васкршњи поздрав. На крају богослужења оствештани су јаја и сир, а тиме и благосиљан почетак коришћења мрсне хране. Сви верни су на благослов добили шарено јаје. Уследила је наравно и трпеза љубави, на којој је настављено међусобно размењивање радосног расположења и мисли.


Целе Светле седмице, продужава се ова радост Христове победе над смрћу. Света Васкршња Литургија служи се сваки дан.

Христос Воскресе!!!
























Нема коментара: