Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

петак, 26. мај 2017.

Храмовна слава Врдничке парохије 2017.

Свети равноапостолни Кирило и Методије
просветитељи словенски


На дан 11/24.маја 2017. године, када се празнују Словенски Равноапостолни Светитељи Кирило и Методије, торжествена прослава одржана је у нашој парохији посвећеној овим светитељима, у Врднику на Фрушкој Гори. Верници СИПЦ, из целе Србије окупили су се да прославимо заједно овај велики празник у нашој историјској парохији (некадашњем манастиру) одакле је поникло Истинско Православље у Србији, тачно пола века после пада званичне српске цркве у опште отпадништво, тесном сарадњом са екуменистима и комунистима. Са основињем манастира Св. Кирила и Методија, од стране, тада јеромонаха Акакија, садашњег епископа Утешитељевског (Београд), пре више од 20 година, нашем Христоименитом српском народу је враћена животворна благодат једине Истинске Православне Цркве. Тако да ово место и овај празник, имају дубок значај за све вернике и све Светосавце, и веома је прилично да ова прва парохија СИЦП буде посвећена Светим Равноапостолним Кирилу и Методију, просветитељима словенског народа, који и у Српски народ донеше Светлост Христове вере. Многи наши верници који су били присутни започели су свој духовни живот баш у овој парохији, и везани су за њу као за своју духовну колевку, и веома радосни јер она из дана у дан напредује.
Свечаном Архијерејском службом, посвећеној Св. Кирилу и Методију, началствовао је Његово Преосвештенство ГГ Епископ Нектарије, уз саслуживање свештенства и прислужника. Службу и саму свечаност узвеличало је и присуство претседника Архијереског Савета СИПЦ, Његовог Преосвештенства ГГ Епископа Акакија Утешитељевског. На крају празничне Литургије, по традицији, освећени су славски колач и жито, и изабран је кум славе за следећу годину, који је дариван једним делом славског колача.
После тога су сви присутни уживали у продужетку Св. Литургије – у трпези љубави, која је богато и укусно спремљена, од стране Врдничких парохијана. Здравице су проузношене и текли су живи разговори, и о прошлости СИПЦ и о будућности. Гледајући једни друге, срећни смо били и потрешени, што смо проживели толике године заједно у духовној заједници и пријатељству, а радовали смо се и ради нових чланова наше Цркве. Созерцавали смо како од ничега, уз много муке и труда је расла једна јака заједница која сада може да се похвали са два епископа, клиром и чтечевима, младма и старима међу верницима и мноштвом деце и нових генерација.
 Молитвама Св. Кирила и Методија да сви живимо у слози и љубави, да увек напредујемо духовно на путу спасења, никада не заборављајући наше прве ревности у тим раним данима, овде у овом светом обиталишту!

 
 
 

Нема коментара: