Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

петак, 26. мај 2017.

Храмовна слава Врдничке парохије 2017.

Свети равноапостолни Кирило и Методије
просветитељи словенски


На дан 11/24.маја 2017. године, када се празнују Словенски Равноапостолни Светитељи Кирило и Методије, торжествена прослава одржана је у нашој парохији посвећеној овим светитељима, у Врднику на Фрушкој Гори. Верници СИПЦ, из целе Србије окупили су се да прославимо заједно овај велики празник у нашој историјској парохији (некадашњем манастиру) одакле је поникло Истинско Православље у Србији, тачно пола века после пада званичне српске цркве у опште отпадништво, тесном сарадњом са екуменистима и комунистима. Са основињем манастира Св. Кирила и Методија, од стране, тада јеромонаха Акакија, садашњег епископа Утешитељевског (Београд), пре више од 20 година, нашем Христоименитом српском народу је враћена животворна благодат једине Истинске Православне Цркве. Тако да ово место и овај празник, имају дубок значај за све вернике и све Светосавце, и веома је прилично да ова прва парохија СИЦП буде посвећена Светим Равноапостолним Кирилу и Методију, просветитељима словенског народа, који и у Српски народ донеше Светлост Христове вере. Многи наши верници који су били присутни започели су свој духовни живот баш у овој парохији, и везани су за њу као за своју духовну колевку, и веома радосни јер она из дана у дан напредује.
Свечаном Архијерејском службом, посвећеној Св. Кирилу и Методију, началствовао је Његово Преосвештенство ГГ Епископ Нектарије, уз саслуживање свештенства и прислужника. Службу и саму свечаност узвеличало је и присуство претседника Архијереског Савета СИПЦ, Његовог Преосвештенства ГГ Епископа Акакија Утешитељевског. На крају празничне Литургије, по традицији, освећени су славски колач и жито, и изабран је кум славе за следећу годину, који је дариван једним делом славског колача.
После тога су сви присутни уживали у продужетку Св. Литургије – у трпези љубави, која је богато и укусно спремљена, од стране Врдничких парохијана. Здравице су проузношене и текли су живи разговори, и о прошлости СИПЦ и о будућности. Гледајући једни друге, срећни смо били и потрешени, што смо проживели толике године заједно у духовној заједници и пријатељству, а радовали смо се и ради нових чланова наше Цркве. Созерцавали смо како од ничега, уз много муке и труда је расла једна јака заједница која сада може да се похвали са два епископа, клиром и чтечевима, младма и старима међу верницима и мноштвом деце и нових генерација.
 Молитвама Св. Кирила и Методија да сви живимо у слози и љубави, да увек напредујемо духовно на путу спасења, никада не заборављајући наше прве ревности у тим раним данима, овде у овом светом обиталишту!





 




 
 





Нема коментара: