Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

понедељак, 05. јун 2017.

ДУХОВДАН 2017.

Торжествено славље Утешитељева

    
          Утешитељево – као што и само његово име каже, посвећено је Духу Светоме Утешитељу и своју славу прославља на сам дан рођења Цркве, на дан Педесетнице, када је успостављена Црква на земљи, силаском Духа Светога на Свете Апостоле и преко њих на све хришћане. Слање Духа Светога јесте свршетак и круна свега што је Господ учинио за нас, за људски род. Тиме се завршава домострој људског спасења и почиње облагодаћени живот кроз пут спасења и Свете Тајне, у уређеној Цркви Христовој.
       Као што и приличи овако великом празнику, традиционално смо прославили веома торжествено Духовдан, Утешитељевску славу.
Нови чтечеви
Архијереји
    Свечаном Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство ГГ Епископ Акакије Утешитељевски, уз саслуживање Његовог Преосвештенства ГГ Епископа Нектарија Шумадијског, чијим смо присуством и учешћем у богослужењу били почаствовани. Владикама су прислуживали свештеници и прислужници. У току празничне јутарње службе, Владика Акакије је произвео два нова чтеца.
Јеванђеље
Богонадахнута беседа
      Немогуће је препричати речи беседе коју је произнео у току службе Владика Акакије, говорећи присутнима о благодати Духа Светога, свака реч је као проводник самога Духа Светога потресала душе присутних, будећи их на ревност и решеност на богоугодни живот у угађању Богу. У украшеној Цркви и уз присуство великог броја верника из Београда али и из свих крајева Србије па и из иностранства, узносили смо празничне песме и молитве, уживајући и тешећи се благодаћу празника Светога Духа, Који нам је грејао душе и срца Својом животворном силом, која се у Цркви у свој пуноти пројављује и дејствује. Пред крај свете Литургије, спроведена је и свечана Литија у чијој поворци се виорио Светосавски барјак, као симбол молитвеног и очинског покрова Светога Саве Србског.
Литија
       По повратку из свечане Литије, Владика Нектарије је освештао славски колач и жито, и благосиљан је нови кум славе, за идућу годину.
Освећење славког колача и жита
  Благодат и радост празничног богослужења, настављена је за славском трпезом, коју смо усрдно припремили, приносећи је као малу жртву у част Свете Тројице. Поздравно слово и здравице су произносили Владика Акакије и игуманија Ефорсинија, као и јереј Јован. Дружење и заједничарење у љубави настављено је целога дана.
       Увече је служена вечерња служба, специфична по молитвама које се произносе само ове вечери, којима се призива сам Дух Свети. У току ове службе верници клечећи на коленима плету венчиће од траве која се претходно полаже у Цркву. Венчићи се чувају током целе године за благослов.
Молитве Духу Светоме
      Слава Богу и Духу Светоме Утешитељу, Који нас укрепљује и теши, и непогрешиво води путем спасења!


Нема коментара: