Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

недеља, 12. мај 2019.

ИМЕНДАН ПРЕОСВЕЋЕНОГ ЕПИСКОПА АКАКИЈА



Икона преподобног Акакија, оснивача светогорског скита Кавсокаливија, рад епископа Акакија

Имендан његовог преосвештенства Владике Акакија - преподобни Акакије Атонски (Оснивач скита Капсокаливија) прославља се 12. априла по Отачком, старом, а 25. априла по грађанском, новом календару. Пошто празник преподобног Акакија често пада у време Страсне или Светле седмице, на Светој Гори у скиту Капсокаливија његов празник прослављају на недељу мироносица (друга недеља по Васкрсу).
Ове године, недеља Св. жена Мироносица, поклопила се са празником Св. Василија чудотворца Острошког.
 Преосвећени владика Акакије прославио је свог небеског патрона, преподобног Акакија капсокаливијског торжественом архијерејском литургијом, уз саслуживање свештенства и присуство верног народа.
После чтенија Светог Јеванђеља, преосвећени је у надахнутој беседи описао подвижнички начин живота у можда најстрожем светогорском скиту Кавсокаливија, и укратко описао равноангелни живот преподобног Акакија, упоредивши стеновиту кавсокаливију и њеног подвижника са стеновитим Острогом и подвигом Светог Василија Острошког.
После свете архијерејске литургија освећено је кољиво у част пшреподобног Акакија и потом је уследила трпеза љубави, у току које је преосвећени изнео занимљива сећања из периода свог искунештва на Светој Гори, у скиту Кавсокаливија и то баш у колиби која се налази тик изнад пећине у којој се подвизавао преподобни Акакије.

ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА! НА МНОГАЈА ЉЕТА ВЛАДИКО!


     


Нема коментара: