Позивамо све истинске синове и кћери наше Светосавске Српске Истински Православне Цркве, да својим прилозима, узидају себе и своје потомке у живи храм Тела Христовог, вечног и непролазног, и да тиме постану задужбинари попут Немањића светих и свих осталих ктитора српских. Позив је упућен свима да помогну од сувишка свога или од своје смирене лепте, да се реализује пројекат УТЕШИТЕЉЕВА– духовног центра СИПЦ и седишта Истински Православне епископије Утешитељевске. Сваки ваш труд Господ ће изобилно наградити, а при молитвама, непрестано ћете бити пред Богом помињани за спасење душа ваших и за живота и по упокојењу као ктитори и приложници ове нове светиње.

четвртак, 05. април 2018.

РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО

Данас виси на дрвету, Онај који је на водама земљу утврдио! Венцем од трња се крунише, Онај који је Цар Анђела. Лажном порфиром огрће се, Онај који је огрнуо небо облацима. Шамаре прима, Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован, Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве. Поклањамо се страдањима Твојим, Христе! Поклањамо се страдањима Твојим, Христе! Поклањамо се страдањима Твојим, Христе! Покажи нам и славно Твоје Васкрсење!


На Утешитељеву, од стране Његовог Преосвештенства ГГ Акакија Утешитељевског, служена је јутарња служба Великог Петка, која осликава патње и страдања Господа Нашег Исуса Христа, која је за нас добровољно поднео. Пажљиво одабране речи и стихови Светих Отаца, из којег је састављено ово богослужење, обузимају и  потресају целу душу, ужасом и страхом али и радосном тугом. Тугом због грехова наших којих ради, Господ данас виси на дрвету, распет, попљуван, понижаван, шамаран, издан и презрен, одбачен од Своје Творевине, од човека, Њему најмилијег бића, које удостоји и Свога Пресветог Лика и разума. Али Бог као сама сушта Љубав, неостави нас у заслуженој муци, у паклу греха, но пострада страшном смрћу у тешким мукама и боловима, али и васкрсе а са Собом и  нама спасење дарује. Тако тугу грешног човека, разблажује свест о предстојећој радости, коју Бог несакри од нас, желећи нас узвисити из блата страсти и телесности до Божанског Светлог Васкрсења. Колика је само могла бити огромна туга, Пресвете Мајке Божије и најоданијих Христових ближњих,  који гледаше сва та незавмислива за људски ум страдања, а нису се у смртном болу своме надали Васкрсењу и победи  над смрћу, којих и нас грешне Бог Свемилостиви да удостоји!


Даровани овом нетварном и тананом, неземаљском радошћу која ниче из семена туге и страдања, из Крсне Жртве, Љубљенога нам Христа, благодарно се поклањамо страдањима Твојим Христе којима нас искупи, и чекамо у нади и Светло Васкрсење Твоје!

Нема коментара: