Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације.

уторак, 6. септембар 2022.

Посета и ходочашће Бугарској

Манастир Богородице Портаитисе

Преосвећени епископ Акакије Утешитељевски и високопреосвећени архиепископ Софроније Североруски и Санкт-Петербургски из сестринске Руске Заграничне Цркве, заједно су посетили Бугарску.

На св. мученика Агатоника, у недељу 4. септембра (22. августа по црквеном календару) заједно су саслуживали у бугарском старокалендарском манастиру Богородице Портаитисе уз прислуживање јеромонаха Серафима и јереја Јована. Иначе, манастир Портаитиса се налази под привременим архијерејским  омофором епископа Акакија.

Српско-руска група ходочастила је Рилски манатир, поклонила се моштима преподобног Јована Рилског и обишла пећину у којој се преподобни подвизавао.

Следећи дан посетили су Софију и поред цркве Свете Недеље где су се поклонили моштима светог краља српског Стефана Милутина, обишли су храм Светог Александра Невског и остале светиње бугарске престонице.  



   

Рилски манастир

Молитвена стена преп. Јована Рилског (надомак пећине)

Нема коментара: