Позивамо све православне хришћане на стојање у Истини, на покајну молитву и јединство око своје Свете Мајке – Светосавске Истински Православне Цркве. Духовни препород сваке људске душе и друштва у целини могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави. Губитак истинске саборности у друштву води ка губитку причасности Телу Христовом, ка губитку дејства благодати Духа Светога на то друштво. Благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Схватајући то, савремени пали свет, руковођен непријатељем нашег Спасења, покушава да Истинску Цркву замени духовним сурогатима и лажним црквама. Стога за Православног Хришћанина ништа не може да буде важније од правог препорода кроз Истински Православну Цркву, чисту Невесту Христову, која чува верност свом Небеском Женику. Изван Цркве немогуће је истинско духовно исцељење и препород појединца и нације. Нека је од Христа Србији милост, а Христу од Србије слава и похвала на вјек вјека. Амин

среда, 29. октобар 2014.

ХРАМОВНА СЛАВА НА УТЕШИТЕЉЕВУ     15/28. октобра 2014. свечано смо прославили небеску заштитницу наше свете обитељи, преподобну Екатерину Леснинску и Хоповску. Саслуживање три свештеника, на Светој Литургији увеличало је торжество празника и прославе. Иако беше радни дан наша скромна црквица се испунила верним људима који су се са нама заједно молили светој и прослављали њен спомен. "Свјати мученици иже добрје страдалчествовавше..."

свечесна игуманија Ефросинија
     После Свете Литургије, за славском трпезом љубави Мати игуманија Ефросинија одржала је беседу вернима у знак сећања на богоугодни земни живот преподобне Екатерине. Између осталога Мати је напоменула да је ова преподобна, на жалост, мало позната у Србији, иако је веома значајна за србе, нарочито за монаштво. Како је монаштво у Србији, посебно женско, под опаком турском владавином готово сажежено у коренима, ова руска светитељка, бежећи пред револуцијом из родне Русије, уточиште налази у Србији. Ту, уз велики подвиг и труд обнавља монаштво, и оснива око тридесет нових или обновљених женских манастира. Њено кратко али веома значајно житије можете прочитати на овом блогу (кратко житије преподобне Екатерине) , што вам топло препоручујемо. Такође, Мати је направила интересантну и важну паралелу. Наиме, као што је пре више од пола века, преподобна Екатерина обновила женско српско монаштво и много помогла српско духовништво, тако се и сада под њеним покровом развија Истинска Српска Православна Црква и њено монаштво, јер је у њоме основаном мансатиру Лесни (Француска) рукуположен први српски епископ, истински православан, од времена Владике Николаја Српског. Указала је вернима да се мошти преподобне налазе код нас у Србији, у манастиру Хопово, похрањене још увек у земљи. Тако да свако може и треба да им се поклони. На крају Мати је заблагодарила вернима што су се одазвали у толиком броју и увеличали празник. Нема коментара: